![Szarańcza wędrowna](/media/lib/27/1210589730_687776-ac3739cdda3ba793f0349adec33973b8.jpeg)
Szarańcze pomogą leczyć człowieka?
5 lipca 2009, 23:57Badania nad szarańczami mogą już wkrótce doprowadzić do opracowania nowych, lepszych leków przeciwko objawom wylewu krwi do mózgu oraz takim schorzeniom, jak migrena czy epilepsja - twierdzą kanadyjscy badacze. Zaobserwowali oni u owadów proces niemal identyczny ze zjawiskami towarzyszącymi chorobom człowieka.
![Piersi ciężarnej kobiety © Tom Adriaenssen, CC](/media/lib/11/1184061754_317676-acd2ec61c631d2c535249b6fc41097ce.jpeg)
Ocena ryzyka raka piersi będzie prostsza?
7 października 2009, 21:38Choć struktura tkanek budujących gruczoł mlekowy u kobiet może się znacząco różnić, a mimo to mieścić się w granicach szeroko rozumianej normy, niektóre cechy morfologii tego narządu mogą posłużyć do precyzyjnej oceny ryzyka raka piersi - uważają badacze z Mayo Clinic, jednego z czołowych szpitali w USA.
![Hookah](/media/lib/9/1180517045_460363-448387078677022b9d6e547548cb7fd6.jpeg)
Niezwykle toksyczna szisza
5 grudnia 2009, 13:39Miłośnicy palenia tytoniu za pomocą sziszy, czyli fajki wodnej, muszą się liczyć ze znacznie wyższą ekspozycją na toksyny od palaczy preferujących papierosy - uważają naukowcy z Uniwersytetu Wspólnoty stanu Wirginia oraz Uniwersytetu Amerykańskiego w Bejrucie.
![](/media/lib/61/guzik-bdd24c8248512bbf7ca884d07b01c5e8.jpg)
Zupełnie jak u gadów
7 kwietnia 2010, 11:07Badacze z Karolinska Institutet odkryli, że nieświadome uczenie zachodzi dzięki starym strukturom mózgowym, występującym również w mózgach prymitywniejszych kręgowców, m.in. ryb, gadów czy płazów (PNAS).
![](/media/lib/66/nicien-z-rodzaju-anisakis-b1a0e2a84a22e1c11b13b1c63a72103e.jpg)
Metoda na (niezakażoną) rybę
16 lipca 2010, 09:20W Hiszpanii opracowano molekularną metodę wykrywania w mięsie ryb larw nicieni z rodzaju Anisakis, a także Contracoecum i Pseudoterranova. Ich spożycie prowadzi do choroby pasożytniczej nazywanej anisakiozą, która najczęściej występuje w rejonach świata, gdzie jada się ryby surowe, solone, wędzone na zimno, suszone i w lekkiej zalewie, np. w sosie winegret.
![](/media/lib/34/otyle-dziecko-98181de11ff5469b0d2367a867e7d6c3.jpg)
Otyłość to skutek infekcji wirusowej?
20 września 2010, 10:18Czy otyłość może mieć coś wspólnego z zakażeniem wirusowym? Wg naukowców ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego, jak najbardziej tak. Odkryli oni, że dzieci wystawione na kontakt ze pewnym szczepem adenowirusa są otyłe dużo częściej od swoich rówieśników (Pediatrics).
![Czytanie](/media/lib/68/czytanie-gazeta-1bdd94abfa53df3f4416224026bbd63b.jpg)
Niedosłuch z niedoboru kwasu foliowego?
1 grudnia 2010, 20:49Upośledzenie słuchu dotyka w różnym stopniu większość osób starszych. Dotyczy to zwłaszcza wyższych częstotliwości i poważnie utrudnia codzienne życie. Okazuje się, że przyczyną może być niedobór witaminy z grupy B - kwasu foliowego.
![](/media/lib/77/moreletscrocodile-be243d135fc5a1c0afa8c76f47197f2a.jpg)
Udana walka o krokodyla Moreleta
29 kwietnia 2011, 16:30Dobrze prowadzona polityka ochrony gatunku uratowała przed zagładą krokodyla Moreleta (Crocodylus moreletii). Ten mieszkający przede wszystkim w Meksyku gad znajdował się w niebezpieczeństwie z powodu niszczenia habitatów i polowań, dzięki którym pozyskiwano jego wysokiej jakości skórę.
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Wiadomo, jak tłuszcz zaburza działanie czujnika glukozy trzustki
16 sierpnia 2011, 09:43U wielu gatunków da się zauważyć związek między dietą, otyłością i cukrzycą. Dotąd nie było jednak wiadomo, jakie dokładnie czynniki prowadzą do insulinooporności i dysfunkcji komórek beta trzustki. Najnowsze badania ujawniły, że wolne kwasy tłuszczowe zaburzają ekspresję pewnego białka, które odpowiada za prawidłowe działanie czujnika pozwalającego trzustce na monitorowanie poziomu glukozy.
![](/media/lib/45/bol-brzucha-9eeca2783d982aeb88b406ca4e51eaf1.jpg)
Wirus grypy żołądkowej związany z alergiami pokarmowymi?
15 listopada 2011, 12:56Norowirusy, które wywołują tzw. grypę żołądkową, powiązano ostatnio z alergiami pokarmowymi (The Open Immunology Journal).